Cristinas cake christmas valencian sweets, Torta de Cristinas de Valencia Navideñas, Monsabor

ENG | It is very, very typical, every year, in our Christmas table, that never missing my grandmother’s Cristinas cake. So, this morning, as she was at home, we prepared a delicious cake of this traditional Valencian recipe.

The Cristinas cake is very easy to make; moreover, between preparation and baking time takes about 30 minutes. Therefore if you want to prepare something different this Christmas and you don’t have so much time, this recipe is a good choice.

Cristinas cake christmas valencian sweets, Torta de Cristinas de Valencia Navideñas, Monsabor

Ingredients:

  • 300gr ground almonds
  • 80gr flour
  • 250gr sugar
  • 5 eggs

Preparation:

  1. Separate the whites from the yolks and beat the 5 egg whites until stiff, add the sugar gradually and then the 5 yolks while beating.
  2. Mix the flour with the ground almonds and put it into the previous mixture. Mix everything well to obtain a homogeneous dough.
  3. Pour the mixture in a baking tray with kitchen paper and put in the preheated oven 15-20 minutes at 200ºC.
  4. The cake is ready when it is browned on top, so take it out of the oven and let cool. You can, also, sprinkle some icing sugar on top to serve. Enjoy!

Cristinas cake christmas valencian sweets, Torta de Cristinas de Valencia Navideñas, Monsabor

ESP | Es muy, muy típico, que todos los años, en nuestra mesa de Navidad, nunca falten las Cristinas propias de mi abuela. Así que, esta mañana, aprovechando que ella estaba en casa, hemos preparado una torta deliciosa de ésta receta tradicional valenciana.

La torta de cristinas, no tiene ningún misterio, además, entre la hora de elaboración y horneado tarda unos 30 minutos. Por tanto, si quieres elaborar algo diferente estas fiestas y tienes poco tiempo, ésta receta es una buena opción.

Cristinas cake christmas valencian sweets, Torta de Cristinas de Valencia Navideñas, Monsabor

Ingredientes:

  • 300gr de almendra molida
  • 80gr de harina
  • 250gr de azúcar
  • 5 huevos

Preparación:

  1. Separamos las claras de las yemas. Batimos las 5 claras de huevo hasta el punto de nieve y le añadimos el azúcar poco a poco. Añadimos, también, las yemas sin dejar de batir.
  2. Mezclamos la harina con la almendra molida y lo echamos a la mezcla anterior. Lo mezclamos todo bien hasta obtener una masa homogénea.
  3. Vertemos la mezcla a una bandeja de horno con papel para cocina y lo metemos al horno, precalentado, 15-20 minutos a 200ºC.
  4. Cuando este dorado por encima, lo sacamos del horno y dejamos enfriar. Para presentar se puede espolvorear un poco de azúcar glas por encima. ¡Que aproveche!